Şahlanan At’ın ilk SUV’u, ilk 4 kapılı otomobili: Ferrari Purosangue!

İtalyan otomobil efsanesi Ferrari, uzun zamandır beklenen SUV modeli Purosangue'nin örtüsünü nihayet kaldırdı. Şahlanan At'ın ilk dört kapılı otomobili olan model, 715 beygirlik V12 benzinli motoruyla 657 hp gücündeki rakibi Lamborghini Urus'tan daha iddialı çıkış yaptı.

Ferrari, lüks crossover/SUV partisine biraz geç kalmış olabilir, ancak Roma modelinden ilham alan yakışıklı stili, öne yerleştirilmiş V12 motoru ve 310 km/s azami hızıyla “beklemeye değer” dedirten bir modeli karşımıza çıkardı: Purosangue!

Aston Martin DBX, Lamborghini Urus, Bentley Bentayga ve Rolls Royce Cullinan’ın en yüksek fiyatlı versiyonlarıyla mücadele edecek olan Purosangue, Şahlanan At’ın 75 yıllık tarihindeki ilk 4 kapılı model olarak da tarihe geçti.

Ters yönde açılan 4 kapısıyla 4 kişiye yolculuk imkanı sunan 2023 Purosangue, bagaj için pratik bir açılır kapak ve sürekli dört tekerlekten çekiş özelliklerine sahip olarak geldi. SUV sınıfında bir bir ortaya çıkan ultra lüks rakiplerinin aksine Ferrari Purosangue, 1.589 mm yüksekliğiyle daha çok bir coupe modeli andırıyor. Bu form, SUV trendine uygun ölçülere sahip rakiplerine alan bıraktığı anlamına gelebilir, ancak Purosangue, daha şık bir stilin yanı sıra, karbon çatı panelinin de yardımıyla daha düşük bir ağırlık merkezine sahip model olarak çok daha iddialı. 

4.973 mm uzunluğa sahip alüminyum gövdenin dış tasarımı, büyük ölçüde Ferrari’nin zarif coupe modeli Roma’dan ilham alıyor. İnce bel, dörtlü egzoz borularını barındıran arka difüzör panelinin şekli, ön ve arka ışık grubu, iki kapılı otomobildeki tüm tasarım özelliklerini Purosangue’ye yansıtıyor. Ayrıca sadece Rolls Royce Cullinan’da bulunan ve Purosangue’yi süperspor rakiplerinden ayıran, tersine açılır kapılar ve sıra dışı “yüzer” tekerlek davlumbazı kaplaması da bu otomobile özgün bir kimlik kazandırıyor. Hatta bu davlumbazlar sayesinde 22 inç ön ve 23 inç arka jantlar, kağıt üzerindekiş devasa boyutlarına rağmen, garip bir şekilde büyük görünmüyor.

V12’nin gücü

Purosangue’ın diğer lüks SUV’lere göre üstünlüğünü gerçekten kanıtlamaya çalıştığı yer ise uzun kaputun altı. V6, V8 motorlar ve hibrit güç muhtemelen daha sonra gelecek, ancak lansman modeli, 715 hp (725 PS) güç, 716 Nm tork üreten ve dakikada 8.250 devir çeviren atmosferik 6.5 litrelik bir V12’ye sahip. Bu motor, tıpkı Ferrari’nin GT otomobillerinde olduğu gibi arkaya monte edilen sekiz ileri çift kavramalı otomatik şanzıman aracılığıyla dört tekerlekten çekiş sistemiyle eşleştirildi ve Purosangue’a etkileyici bir %49-%51, ön/arka, ağırlık dağılımı sağladı.

697 hp’lik Aston Martin DBX707 Purosangue’ye biraz yakın olsa da kalbindeki makine bir V12 değil. Yine Lamborghini Urus Performante de 657 hp ile Purosangue’den hem 58 beygir daha düşük bir güce sahip hem de ondaki motor da 4.0 hacimli bir V8. W12 motoruyla Bentley Bentayga Purosangue’ye en yakın model gibi görünüyor fakat onun ürettiği güç de sadece 626 hp. Üstelik Purosangue atmosferik bir motorla yol alırken, üç rakibinin motoru gerekli güçleri üretmek için birer turboya ihtiyaç duyuyorlar.

Diğer taraftan, hem DBX hem de Urus, Purosangue’nin 3,3 saniyelik 0-100 km/s ivmelenme süresiyle benzer bir performansa imza atıyorlar, ama son hızda Purosangue küçük bir farkla daha iyi.

Purosangue, Ferrari’nin dört tekerlekten çekişli ilk modeli olmasa da, üzerinde Şahlanan At logosu taşıyan ilk yokuş iniş kontrolüne sahip otomobil. Aynı zamanda aktif yuvarlanma kontrolüne sahip ilk Ferrari. Aktif viraj denge çubukları, büyük lüks otomobillerde yaygın hale geldi, ancak Ferrari, devrilme kontrolünü elektronik olarak kontrol edilen Multimatic spool valf amortisörleri kullanarak sağlıyor. Bu, engebeli zeminde aks artikülasyonuna yardımcı olurken, aynı zamanda yüksek hızlı sürüş için şasiyi sertleştiriyor. Ancak yerden yüksekliği ayarlayabilen bir özelliğe sahip değil. Aracın yerden yüksekliği 183 mm olarak sabitlenmiş. “Bu araçla kim araziye çıkar” sorusu haklı bir soru olsa da düşük yerden yükseklikle aracın arazi kabiliyetinin de düşeceğini bilmekte yarar var.

Merkezi dokunmatik ekran yok

Purosangue, alışageldiğimiz Ferrari modellerinden elbette çok farklı bir otomobil. Bu farkı iç mekan tasarımıyla da ispat ediyor. Porsche gibi rakip otomobil üreticileri modellerinde benzer iç tasarım kullanmaya eğilimliyken Ferrari, her modelinde farklı dashboard tasarlamayı seven bir marka.  Purosangue dışarıdan Roma modelini fazla çağrıştırsa da içeride çok farklı. Otomobilin iç mekanında merkezi dokunmatik bir ekran bulunmuyor, bunun yerine hem sürücü hem de yolcu için iki ayrı geniş ekranlı multimedya kullanılıyor. Tabii sürücü için ayrılan dokunmatik ekran aynı zamanda gösterge paneli.

Ferrari, Purosangue için fiyatları açıklamadı, ancak muhtemelen 400.000 $’a yakın bir etikete sahip olacak ve bu da onu piyasadaki diğer süper SUV’lerin çoğundan önemli ölçüde daha pahalı hale getirecek.

Ferrari’nin lüks SUV sınıfına girmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda haberimizin altına bir yorum bırakın, ve fikrinizi bizimle paylaşın.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu