Stellantis’te 700km menzilli elektrikli otomobil platformu

Stellantis, dünyanın önde gelen otomotiv gruplarından biri olarak yeni STLA Medium Platformunu tanıttı! STLA Medium, müşterilerin en önemli ihtiyaçları karşılamak için geliştirildi. Platform, 700 km'den fazla menzil, şarj süresi, performans, verimlilik, ulaşım ve sürüş keyfi ile sınıfının en iyisini sunuyor. STLA Medium, iki yıldan kısa bir süre sonra pazara sunulacak dört küresel BEV platformundan ilkinin Temmuz 2021'deki EV Günü sunumundan bahsediyor. STLA Medium, esnekliği ve küresel otomobil pazarının merkezini oluşturan C ve D segmentlerinde çeşitli markaların binek, crossover ve SUV modellerini tek bir platformda birleştirir. STLA Medium, Avrupa'da elektrikliye cesur geçiş hedefini desteklemek için birkaç fabrikada da kullanılacak.

Stellantis, dünyanın en büyük otomotiv gruplarından biri olarak, sınıfının en uzun menzili, enerji verimliliği, entegre güç ve şarj gücü gibi ileri teknolojilere sahip bir küresel BEV platformu olan STLA Medium’u tanıttı.

STLA Medium Platformu, pazarın merkezinde ve çeşitli güç aktarma konfigürasyonlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 2022 yılında STLA tarafından kullanılacak C ve D segmentleri 35 milyon adet satışa ulaştı. Bu, aynı yıl dünya çapında satılan yaklaşık 78,5 milyon aracın neredeyse yarısını oluşturuyor. Stellantis markaları, çeşitli platformlar ve segmentlerde yirmi altı araç modeli sunar. Stellantis, Avrupa’dan başlayarak dünya çapında çeşitli fabrikalarda STLA Orta platformunda yılda 2 milyon araç üretmeyi planlıyor.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Bu, 2025 yılına kadar elektrikliye geçiş ve yazılıma 30 milyar euro yatırım” dedi.

Stellantis Dare Forward 2030 stratejik planının hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayan ve 2021 EV Günü’nde tanıtılan STLA Medium, şirketin gelecekteki ürünlerinin temelini oluşturan dört küresel BEV platformundan ilkini temsil ediyor. Plan, Avrupa’da tamamı binek otomobil batarya elektrikli araç (BEV) satış karmasına ve ABD’de yarısı binek otomobil ve yarısı hafif ticari BEV satış karmasına ulaşmayı hedefliyor. Dare Forward 2030’un hedefi, 2021 ölçümlerine kıyasla 2030 yılına kadar CO2’yi yarıya indirmek ve 2038 yılına kadar kalan emisyonların tek haneli yüzde telafisi ile net olarak karbonsuz bir dünyaya ulaşmaktır.

Müşteri Beklentilerini Aşmak İçin STLA Medium Geliştirildi!
STLA Orta Platformu’nun “Performans Paketi”, 700 km’nin üzerinde

“Standart Paket”, WLTP normuna göre 500 km’nin üzerinde bir menzil sunarken, aynı zamanda sınıfının en iyi değerini sunuyor. STLA Orta, 98 kW’lık faydalı enerji ile sınıfının en iyi tekerlekler arası enerji seviyesini sunar. 400 voltluk elektrik mimarisi ile STLA Medium, sınıfının en iyi enerji verimliliği ve şarj süresi ile birlikte sürüş deneyimini iyileştirir. 100 km’de 14 kW’a kadar tüketen platform, uygulamaya bağlı olarak enerji verimliliğinde sınıfının en iyisi. Ek olarak, kullanıcı, bataryayı dakikada 2,4 kW hızıyla yüzde 20’den yüzde 80’e kadar 27 dakikada şarj edebilir. STLA Medium platformunu kullanan araçlar dünya çapında satılacaktır.

160 ile 285 kW arasında güç verebilecek. Dört tekerlekten çekiş veya arkada ikinci bir elektromotor ile önden çekiş seçenekleri de sunulacak. Binek otomobil, crossover ve SUV’ler gövde kategorilerine girecek. Stellantis tasarımcılarına STLA Orta esnekliği ile aşağıdaki özelliklerde araçlar tasarlama esnekliği sağlıyor: 2.700-2.900 mm aks mesafesi; 4,3-4,9 metre toplam uzunluk; 220 mm’nin üzerinde yerden yükseklik; ve 750 mm çapa kadar tekerlekler.

Stellantis mühendislik ve üretim uzmanları, montaj tesisinde modüler, yüksek enerji yoğunluklu tek katmanlı batarya paketinin kurulumunu mümkün olduğunca verimli hale getirmeye çalıştı. Bu, aracın içindeki alanı en üst düzeye çıkarmaya ve düşük bir ağırlık merkeziyle sürüş ve yol tutuşu iyileştirmeye odaklandılar. Güç-aktarma, direksiyon, fren yardımcısı ve kabin ısıtma/soğutma sistemi gibi platform bileşenleri, enerji tüketimini en aza indirmek için tasarlanmıştır. Bu çabaların bir sonucu olarak, hafif ve sert malzemelerin yoğun bir şekilde kullanılması, araç menzilini en üst düzeye çıkarmak ve benzersiz bir sürüş ve kullanım performansı sunmaktır. STLA Orta, üretim hacimlerini artıracak ve sınıfının en iyi batarya paketi fiyatını sunacaktır. Batarya, soğutma tasarımı, ortak tepsi ve boyutları değişmez.

Geleceğe Hazır Platformlar, STLA (Küçük, Orta, Büyük ve İskelet) platform ailesinin her birine uygun şekilde tasarlanmıştır. Sistem modüler olduğu için, aks mesafesi, genişlik, uzantı, sürüş yüksekliği ve süspansiyon tasarımı değişebilir. STLA tabanlı araçların becerileri ve performansı, STLA SmartCockpit ve STLA AutoDrive platformlarının uygulanmasıyla yıllar içinde gelişecek. Gelişmiş donanım ve yazılım için havadan güncelleme seçenekleri de olacaktır. Esnek tasarım, dört tekerlekten çekiş, arkadan itiş, önden çekiş ve çoklu enerji gibi üç ölçeklenebilir elektrikli sürüş modülü (EDM) ailesinin güç aktarma sistemini içerir. Platformlar, katı hal piller ve nikel ve kobalt içermeyen gelecekteki batarya türleriyle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, Stellantis markalarının araç özelliklerini maliyet ve performans açısından ideal bir dengeye getirmelerine olanak tanır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu