SW-SUV karışımı bir amiral gemisi: Citroen C5 X

Sedan segmenti Avrupa'da kan kaybetmeye devam ediyor. Eski sedan Citroen C5, önce SUV(C5 Aircroos) şimdi de Crossover'a dönüştü. C5 X adıyla resmi görüntüleri paylaşılan otomobilin Subaru Outback'e rakip olma ihtimali yüksek ancak bir 4x4 değil.

Avrupa’da sedan otomobiller iyice gözden düşmeye başladı. Toyota Avensis ve Ford Mondeo üretimden tamamen kaldırılırken, Honda Accord, Hyundai Sonata ve Kia Optima gibi modeller de artık Avrupa’da satılmıyor.

Bu etki, Fransız otomobil markası Citroen’e de yansıdı. İki nesil sedan ve liftback olarak üretilen C5, form değiştirdi. Artık C5 X olarak anılacak olan markanın amiral gemisi, Station Wagon ve SUV karışımı bir görünüme büründü. İsimdeki X ekinden anlaşılacağı ve aracın formundan da göründüğü üzere yeni C5, tam bir Crossover modele dönüşmüş oldu.

İlk bakışta Subaru’nun arazi performanslı SW’si Outback’e sıkı bir rakip olarak gelmiş gibi görünse de 4×4 özelliği bulunmadığı için bir şehir otomobili olmaktan öteye geçemiyor. 2016’da ortaya çıkan CXperience konseptinden büyük ilham aldığı görülen yeni C5’in son yıllarda premium modellerde popüler olan Shooting Brake varyantlarına da benzediği bir gerçek. Önden yeni C4’ü çağrıştıran model, Citroen’in yeni “gelişmiş konforu”nu aktif olarak kullanan ilk model olarak yüksek sürüş kalitesi vaat ediyor.

Aracın bir Crossover olduğunu işaret eden en temel detay, bel çizgisinin ve arka stopların yükseğe konumlandırılmış olması. Uzun kaput ise otomobilin bir Shooting brake olduğu hissini uyandırıyor. Yeni Citroen C5 X’in ölçüleri de yine bir Shooting brake modelle benzerlikler taşıyor. 4.805 mm uzunluğundaki aracın genişliği 1.865, yüksekliği ise 1.485 mm. Bir önceki C5’e göre tüm ölçüleri artan aracın dingil mesafesi ise kısalmış. 2.815 mm olan dingil aralığı artık 2.785 mm. Aracın bagaj hacmi ise 545 litre.

Kaputun altında ne var?

Citroen’in yeni amiral gemisi, hem Plug-in (prize takılabilir) hibirt hem de benzinli motorlarla satışa sunulacak. Aracın en güçlü motoru; 4 silindirli, turboşarjlı 1.6 benzinli Plug-in hibrit olacak. Saf elektrikli motorla 135 km/s hıza çıkabilen ve 50 km menzil kat edebilen C5 X, elektrikli ve benzinli motor birlikte çalıştığında gücünü 225 beygire kadar çıkarabiliyor.

Yeni C5 X’in tüm varyantları Citroen’in “Advanced Comfort” süspansiyon sistemine sahip olacak. Ayrıca Plug-in hibrit modeller yeni Active versiyonunu taşıyacak.  Bu süspansiyonlar, aracın sürüş konforunu artırırken viraj emniyetini de en üst düzeye çıkarıyor. Daha keskin kontrol ve yumuşak hassasiyet sağlayan Citroen’e özel süspansiyonlar, 3 farklı sürüş modu da sunacak. Bunlara ek olarak Citroen C5 X, özel “Gelişmiş Konfor” koltuklara da sahip olacak. Bunlar yüksek konfor sağlamak için tıpkı ev yataklarında olduğu gibi bir konfor pedi taşırken keskin sürüşlerde daha dinamik hale gelebilen yüksek yoğunluklu bir süngere sahip.

İçeride ne var?

Kumanda konsolunda bilgi ve eğlence sistemi için doğal ses tanımayı destekleyen ve çeşitli widgetlara sahip olan özelleştirilmiş 12 inç ekran var. Yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekrana 4 USB giriş soketi, kablosuz güncelleme özelliği ve yine kablosuz telefon şarj ünitesi eşlik ediyor.

Yeni Citroen C5 X’de çok kullanışlı ve geniş bir head up display projeksiyon özelliği de var. Ek olarak yeni amiral gemisinde; Seviye 2 Otonom “Otoyol Sürücü Asistanı”, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Arkaç Çapraz Trafik Uyarısı ve 360 Derece Geri Görüş Kamerası gibi aktif güvenlik sistemleri barındırıyor.

Yeni Citroen C5 X , 2021’in sonlarına doğur Avrupa’da satılmaya başlanacak. Doğal olarak, fiyatlar henüz belli değil.

Daha fazla oku

https://www.mesutabi.com/haberler/yeni-subaru-outback-daha-fazla-off-roader/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu