Teknoloji arttıkça sorun da artıyor

Dünyanın en saygın tüketici araştırması kuruluşu J.D. Power'ın yaptığı araştırmaya göre otomobil üreticilerinin girdiği teknoloji yarışı sorunları da beraberinde getiriyor.

Otomotiv alanında yaptığı tüketici araştırmalarıyla ünlü J.D. Power’ın son araştırması, yüksek teknolojili araçların daha çok sorun çıkardığına işaret ediyor. Araçların özellikle iç mekanında geliştirilen yeni teknolojilerin tüketicilerde güven sorununa neden olduğu ortaya çıktı.

Yapılan son araştırmaya göre ses sistemleri, iletişim, eğlence ve harita sistemlerinin (ACEN) tamamı, kullanıcıların karşılaştığı 10 ana sorunun ilk beşini oluşturuyor. Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu gerçek, otomobil üreticilerinin “teknoloji yarışına” girmesi, problemlerin katlanarak çoğalmasına sebep oluyor.

1 ile 3 yaş aralığında araçlara sahip 11.500 kullanıcı ile yapılan araştırmada 100 aracı “sorun çıkartma” sayılarına göre sıralayan J.D. Power, en çok sorun şikayetinin yeni teknolojilerden geldiğini saptadı. 180 farklı parametre ile tüm araçların motor problemlerinden, ısınma/soğutma sistemlerine kadar yapılan incelemede kullanıcılara da bu markayı tekrar alıp almayacağı soruldu.

J.D. Power, 100 otomobilin ortalama 16.6’sında “ACEN” sistemlerinden kaynaklı sorun şikayeti geldiğini belirledi. Geçtiğimiz yıla göre kısmen azalan bu oran, kullanıcılar tarafından en büyük problem olarak görülmeye devam ediyor.

Araç içi eğlence ve iletişim teknolojileri gibi, güvenlik sistemleri de kullanıcıları memnun edemiyor. 100 otomobilin ortalama 2.4’ünde kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi gibi donanımlarda problem yaşandığı tespit edildi.

J.D. Power Avrupa Direktörü Josh Halliburton, yakın zamanda hayatımıza girmesi beklenen otonom (sürücüsüz) araçların kullanıcılardan güven oyu almasının oldukça zor olduğunu ifade ediyor.

“Yeni güvenlik teknolojilerine baktığımızda üreticilerin hala bu sistemleri geliştirmek zorunda olduğunu görüyoruz. Özellikle premium markalar bunu yapmak zorunda. Her üretici için kullanıcılarının yeni teknolojilere güvenmesi çok önemli hale geldi. Bu sayede sürücüler yeni otonom araçlara da güvenecek. Örneğin navigasyon sistemini bile henüz tam olarak çözememiş üreticilerin otonom araçlar konusunda kullanıcıların güvenini kazanması hayli zor.”

J.D. Power’ın yaptığı araştırmada en çok güven oyu alan araçların bir numarasında Peugeot var. Fransız markayı Skoda ve Hyundai takip ediyor. İlk 10 içerisindeki tek premium marka olan Volvo ise 4. sırada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu