Toyota e-Palett’ler Paralimpik Oyunları’na geri döndü

Tokyo Paralimpik oyunlarının taşıma sponsoru olan Toyota, otonom e-Palette araçlardan birinin 26 Ağustos'ta görme engelli sporcuya çarpmasından sonra araçların hizmetini durdurmuştu. Bir dizi önlemler alarak yeniden başlatacağını duyurdu.

Toyota, otonom elektrikli mobilite aracı e-Palette’leri Japonya’da düzenlenen Tokyo Paralimpik Oyunları’nda sporcu servisi olarak hizmete almış, 26 Ağustos’ta gerçekleşen hafif kaza sonrası faaliyetini durdurmuştu. Japon üretici, bugün (31 Ağustos) yaptığı açıklamayla araçların yeniden sporculara hizmet vermeye devam edeceğini bildirdi.

Olayla ilgili soruşturmasının sonuçlarını açıklayan şirket yetkilileri, olayda üç faktörün etkili olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Bu etkenler; araç, yaya ve altyapı. Toyota’ya göre, e-Palette bir T kavşağında dönerken otonom olarak yayayı algıladı ve durdu. Ancak aracın içinde bulunan sürücü, koşulların güvenli olduğunu düşünerek aracın ilerlemesi için müdahale etti. Bu sırada görme engelli sporcuyu fark edip hem araç kendi kendine fren yaptı hem de sürücü frene bastı ama araç tam olarak durmadı. Yayanın görme engelli olması ve yanında bir rehberin olmaması da kazaya neden oldu.

Toyota, e-Palette’de üç değişikliğin yanı sıra onu daha güvenli hale getireceğine inandığı birkaç altyapı değişikliği yaptı. Şirket, aracın hareket halinde olduğunu çevredekilere bildirmek için araçtaki yakınlaşma uyarı sesini yükseltti. Ayrıca manuel hızlanma ve yavaşlama kontrollerinde değişiklikler uyguladı ve görevli sayısını arttırdı. Buna paralel olarak , Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar Komitesi de kavşaklardaki kılavuz sayısını  altıdan 20’ye çıkarıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu