Berk Erner’in tasarladığı Kia EV9 üretim hattında!

Türk tasarımcı Berk Erner tarafından tasarlanan Kia'nın yeni elektrikli SUV'u EV9'un üretimi için start verildi. Kia'nın E-GMP platformu üzerinde inşa edilecek

Kia, Türkiye’de de satışa sunduğu EV6 modelinin ardından yeni bir elektrikli araç duyurusu daha yaptı: EV9. Bu büyük boy SUV; Niro EV ve EV6’dan sonra Kia’nın EV ailesindeki üçüncü elektrikli aracı olarak 2024 yılında piyasaya sürülecek. Kia EV9, 800 voltluk bir platform kullanılarak üretim bandına çıkacak, bu da ultra hızlı bir şarj cihazı ile sadece 15 dakikalık şarj ile 239 km menzil kat edeceği anlamına geliyor.

Arka tekerlekten çekişli olan standart EV9, 76,1 kWh bir bataryaya sahip olacak. Daha küçük pil paketi ile donatılmış EV9’un menzil ortalamaları ise henüz açıklanmadı.

EV9 seçeneklerinin en yavaşı, tek bir “zayıflatılmış” motora sahip arka tekerlekten çekişli uzun menzilli model. 201 hp (150 kW) ve 350 Nm tork üreten bu seçenek, elektrikli otomobil standartlarına göre oldukça yavaş sayılabilecek bir sürede, 9.4 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıkabiliyor. Standart modelin ise daha iyi performans göstereceği ön görülüyor. Tek bir motora sahip olan bu modelde güç 215 hp’ye (160 kW) yükselirken tork 350 Nm olarak aynı kalıyor. Güç artışıyla birlikte 100 km/s süresi 8.2 saniyeye düşüyor. Tam boy SUV’dan daha fazla güç isteyenler için, çift motorlu dört tekerlekten çekişli seçenek var. 378 hp (282 kW) ve 600 Nm tork birleşik çıkış gücüyle, EV9 100 km/s hıza 6.0 saniyede ulaşabiliyor.

Kia EV9, 5.010 mm uzunluğunda, 1.980 mm genişliğinde ve 1.755 mm yüksekliğinde bir araç. Kia Telluride ile neredeyse aynı boyutta, ancak Elektrikli Global Modüler Platform (E-GMP) platformu sayesinde EV9’un aks mesafesi 3.100 mm’ye uzatılmış durumda. Bunu biraz açacak olursak; EV9, Telluride’dan 20 cm daha uzun, hatta standart Cadillac Escalade’dan 5 cm daha fazla uzunluğa sahip diyebiliriz.

Dış tasarımda standart ve “GT-Line” versiyonları arasında farklılıklar var. GT-Line, revize edilmiş ön ve arka tamponlar ve benzersiz dijital ızgara ile karşımıza çıkacak. Jant boyutları ise 19 ve 21 inç olarak değişiyor.

Kia EV9’un sipariş defteri, 2023 yılının ikinci çeyreğinde ABD’de açılacak, diğer ülkeler ise Haziran’dan sonra teslimat için kaydolabilecekler. EV9’un fiyatları ve farklı donanım seviyeleri daha sonra açıklanacak. Kuzey Amerika özelliklerine ilişkin daha fazla bilgi, önümüzdeki hafta New York Otomobil Fuarı’nda öğrenilecek. Kia Motor Başkanı Ho Sung Song, şirketin bir EV9 GT üzerinde çalıştığını da doğruladı. Gerçek performans potansiyeline sahip olan üç sıra koltulklu SUV’un sportif versiyonu 2025’te tanıtılacak.

Türk tasarımcının eseri

Kia EV9’un tasarımı genç Türk otomobil tasarımcısı Berk Erner’in elinden çıktı. İstanbul’da doğan Berk Erner, 2009 yılında gittiği ABD’de Art Center College of Design’da eğitimini tamamladı. Ulaşım tasarım bölümünden mezun olduktan sonra 2014‘te Japonya’da Nissan ve Infiniti’de tasarımcı olarak iş hayatına başladı. 2018 yılından itibaren Kia’nın Irvine, California’daki tasarım stüdyosunda geleceğin modellerini tasarlayan ekibin bir parçası oldu. En sonunda da EV9 gibi Kia’nın amiral modelinin dış tasarımını gerçekleştirdi.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu