Twizy gitti Duo ve Bento geldi!

Erken doğum nedeniyle Twizy'den istediği verimi alamayan Renault Grubu, Mobilize markasıyla sunacağı yüzde 100 elektrikli micro modelleri Duo ve Bento'yu tanıttı. Citroen Ami ve My Ami'ye rakip olacak iki model, rakibi gibi doğrudan satın alınan değil, paylaşımlı abonelik ve uzun dönem kiralama ile kullanılan araçlar olacak.

Renault Grubu’nun araç paylaşım markası Mobilize, sırasıyla 2023 ve 2024’te abonelik veya uzun vadeli kiralama programları aracılığıyla sunulacak iki şehirli elektrikli mikro modeli Duo ve Bento’yu tanıttı. Duo, geçen yılki EZ-1 konseptinin üretim versiyonu ve Renault Twizy’nin halefi olarak ortaya çıkarken, Bento da onun, profesyonel müşteriler için kargo odaklı kardeşi şeklinde tasarlandı.

Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkacak olan mikro araçlar, Citroen Ami ve My Ami Cargo’ya rakip olacak. Ancak bunlar Citroen Ami gibi doğrudan satın alınamayacak, uzun dönem kiralama veya paylaşımlı abonelik sistemiyle tüketicilere sunulacak.

Stil açısından Mobilize Duo, benzer oranlar, ince LED ışıklar, çıkıntılı tamponlar ve makaslı kapılar ile Renault Twizy’nin bir evrimi gibi görünüyor. EZ-1 konseptine kıyasla daha hafif olmasına rağmen ondan fazla uzaklaşmadan üretim modeline dönüşmüş olduğunu söyleyebiliriz. Renault Group’un tasarımcıları, mikro aracı tasarlarken 80’ler ve 90’ların video oyunları dünyasından ilham aldıklarını açıklıyorlar. Antrasit grisi ve turuncu rengi, Mobilize’ın marka kimliğine uygun tasarlanmış. Ön camın altındaki şerit, kapı kolları ve C sütunları gibi altı yüzey detayı ise kişiselleştirilebiliyor.

 

Aracın karkası boru şeklinde bir çerçeveden oluşuyor ve gövdesi; boyasız, kendinden renkli plastik panellerden yapılmış. Duo, 2430 mm uzunluğa, 1300 mm genişliğe ve 1460 mm yüksekliğe sahip. Bu ölçüler, araçların Twizy ile (u: 2338 mm, g: 1237 mm, y: 1454 mm) hemen hemen aynı yükseklikte fakat ondan daha uzun ve daha geniş bir gövdeye sahip olduğunu gösteriyor. Bento ise kargo kutusunun eklenmesi nedeniyle biraz daha uzun ve daha yüksek.

Elektrikli araçların yüzde 50’si geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor, perte çıktığında veya ekonomik ömrünü tamamladığında ise yüzde 95’i geri dönüştürülebilecek.

Mobilize Duo ve Bento, rakibi Citroen Ami’ye göre daha fazla özellik sunuyor. İçeride küçük bir dijital gösterge paneli, entegre bir hoparlör, bir USB-C Type yuvası ve bir akıllı telefon tutacağına sahip. Müzik kutusu tarzı bir gösterge paneli var. Twizy’den farklı olarak, kabin tamamen kapıdaki geniş cam yüzeylerle çevriliyken, direksiyon simidinde de bir hava yastığı var.

Duo, 1+1 tandem düzeninde iki koltuğa sahipken, Bento, arkada 700 lt gibi oldukça geniş bir kargo kutusu olan tek koltuklu bir araç. Her iki versiyonda da ön koltuğun yanlarında iki saklama bölmesi bulunurken, koltuk döşemesi dayanıklı ve temizlemesi kolay olması için TEP’den yapılmış. Mobilize, ayrıca engelliler için özel bir dönüşüm imkanı da sunuyor.

Mobilize Duo, arka tekerleklere güç sağlayan tek bir elektrik motoruyla donatıldı. B1 sınıfı ehliyete sahip 16 yaş ve üzeri kişiler 45 km/s azami hıza sahip olan versiyonu kullanabiliyor. Ancak Duo’nun 80 km/s azami hız yapabilen ikinci bir versiyonu daha var, onu yetişkin sürücüler kullanabilecek. Mobilize, güç çıkışı veya herhangi bir performans rakamı açıklamadı, ancak her iki versiyonun da “canlı hızlanma” sunacağını iddia ediyor. Kapasitesi açıklanmayan pil grubuyla 140 km menzil sunduğu açıklandı. Araç, standart bir ev prizinden yapılan üç saatlik şarjla 90 km menzil gidebiliyor.

Mobilize, Duo ve Bento’yu filoları ve araç paylaşım hizmetlerini yönetmek için bağlantılı hizmetlerle uyumlu hale getirdi. Yazılım, müşteri tercihlerine göre özellikleri etkinleştirerek veya devre dışı bırakarak uzaktan güncellenebiliyor. Bu bağlamda, Duo, ayrıca kullanıcının akıllı telefonunu kullanarak anahtarsız erişim ve çalıştırmasına da olanak tanıyor.

Mobilize Duo, 2023’ün sonunda yollara çıkacak, Bento ise 2024’ten itibaren profesyonel müşterilere uzun vadeli kiralama yöntemi ile sunulacak. Kullanıcılar, servis için Renault’nun satış sonrası ağından yararlanacak. Fiyatlandırma, aylık ödemeler ve esnek abonelik anlaşmaları da dahil olmak üzere, piyasaya sürülmeye yakın bir tarihte açıklanacak.

Foto Galeri👇

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu