Yeni Mazda3’e “İyinin En İyisi” Ödülü

Yeni Mazda3 dünyanın en prestijli tasarım ödülü Red Dot "Best Of The Best 2019" ödülüne layık görüldü.

Red Dot tasarım ödüllerinde en yüksek nişan olan “Best Of The Best” (İyinin en iyisi) ödülü, tasarım konusunda çığır açıcı ve ileri görüşlü olan ürünlere veriliyor. Yeni nesil kompakt araç, Mazda’nın Kodo: Hareketin Ruhu felsefesine göre tasarlanan ve sayıları gittikçe artan ödüllü modelleri arasındaki yerini alıyor.

Japon estetik anlayışını sade ve yekpare bir biçimde ifade eden yeni Mazda3’ün tasarımcıları gövde panellerinin çevresini yansıtabilmesi için gövdedeki belirgin hatları kaldırdı. Az ama öz anlayışı aracın her noktasında hissediliyor. Örneğin far ve arka lambalar gibi bileşenler gereksiz unsurlardan arındırılmış temiz bir stile sahip.

“Eksiltme yoluyla güzellik anlayışı, Mazda3’ün tasarımının temel prensibini oluşturuyor,” diyen yeni modelin baş tasarımcısı Yasutake Tsuchida şu sözleri ekledi: “Burada yaptığımız şey minimalizmden de öte. Böylesi saf bir tasarım oluşturmak deneme yanılma yoluyla hatırı sayılır ölçüde gayret ve geliştirme gerektiriyor. Bu da yalnızca bizim uzman kil modelleyicilerimizin ellerinin yapabileceğine inandığımız bir şey.”

Mazda3 HB

Aracın performansı da bu bakış akışını yansıtıyor. İnsan odaklılık anlayışına dayanan yapısıyla sürüş keyfini arttıran yeni Mazda3, hızlanma, viraj alma veya frenleme esnasında tamamen doğal bir his verirken yoldan gelen etkileri de bu etkiler araçtakilere ulaşmadan önce engelliyor. Kokpit, sürücüyle mükemmel bir simetri içinde düzenlenmiş. Örneğin yeni koltuk pelvis kemiğini dik tutarak gövdenin doğal hareket etmesine olanak sağlıyor ve yorgunluğu azaltıyor. Yeni Mazda3, ayrıca Mazda’nın dizeli andıran verim sağlayan devrim niteliğindeki benzinli motoru olan Skyactiv-X ile donatılan ilk araç olma özelliğine de sahip olacak.

Uluslararası jüri, “En İyinin En İyisi” ödülü için 55 ülkeden gelen 5.500’ü aşkın başvuru arasından 100’ün altında ürün seçti. Seçim kriterlerinden bazıları yenilikçilik, işlevsellik, ergonomi ve uzun ömürlülük idi. Mazda ve diğer galipler, ödüllerini 8 Temmuz 2019 tarihinde Essen Aalto Tiyatrosu’nda düzenlenecek olan 2019 Red Dot ödül töreninde alacaklar. Yeni Mazda3, bunun üzerine ise Red Dot Tasarum Müzesi Essen’de ödüllü ürünlerin sergilendiği “Sahnedeki Tasarım” sergisinde yerini alacak ve Red Dot yıllığında, internet sitesinde ve tasarım uygulamasında boy gösterecek.

Mazda3 Sedan

“‘Red Dot: En İyinin En iyisi’ ödülünü kazanmak, ödül için yarışa giren ürünlerin yalnızca çok küçük bir kesiminin nail olduğu çok özel bir onurdur,” diyen Red Dot kurucusu ve Baş Yöneticisi Dr. Peter Zec şu sözlerle devam etti: “Bu ödül harika bir tasarım başarısının haklı tasdiki niteliğinde olmakla birlikte ödül kazanan şirketlerin tasarım konusunda en iyiler arasında olduklarını tescil eder.”

Bu ödül, Mazda’nın Kodo modellerinin aldığı yedinci Red Dot ödülü olma niteliğini taşıyor; daha önce ise 2017 yılında MX-5 RF, (2015 yılında) MX-5 yumuşak tavanCX-3 ve Mazda3, (2014 yılında) bir önceki nesil Mazda3 ve (2013 yılında) Mazda6 bu ödüle layık görülmüştü.

1955 senesinde başlayan Red Dot, dünyanın en büyük tasarım yarışmalarından biridir. Bu yıl araç ve motosikletler dahil olmak üzere 48 kategoride seçilen ürün tasarımı galipleri, bir uluslararası mükemmellik sembolü olan Red Dot sembolünü taşımaya hak kazandılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu