Yerli Otomobilin ÇED raporu açıklandı

Yerli otomobilin üretileceği tesisin tamamlanması 18 ay sürecek. Fabrika üretime 2022 yılından itibaren başlayacak. 

Yerli otomobil için Bursa’da kurulacak fabrikanın  ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu açıklandı. Rapora göre,  yerli otomobilin üretileceği tesisin tamamlanması 18 ay sürecek ve inşaat aşamasında 2 bin kişi istihdam edecek. İşletme aşamasında ise 2023 yılı için 2 bin 420, 2032 yılına kadar da 4 bin 323 kişinin çalıştırılması öngörülüyor. Fabrika üretime ise 2022 yılından itibaren başlayacak.

ÇED raporunda otomobilin ürün gamının belirlenmesi için yapılan çalışmadan da bahsedildi. Bu kapsamda Türkiye’de 2 binin üzerinde örneklemle otomobil satın alma davranışı üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre Türkiye pazarında C segmentinde bir SUV’a olan talebin yüksek olduğu görüldü. Pazar tahminleri, gelecek yedi-sekiz yıl içinde sedan pazarının yüzde 1-2, SUV’ların ise yüzde 8’in üzerinde büyüyeceğini işaret ettiği için ilk ürünün C segmentinde SUV olmasına karar verildiği vurgulandı. İlk ürün olan C-SUV’nin öncelikle iç pazara sunulması, bundan iki sene sonra da elektrikli araçların yoğun olarak tercih edildiği Avrupa pazarlarıyla ihracata başlanması hedefleniyor.

Üretim tesisinin Bursa seçilmesindeki en önemli etkenler de raporda yer aldı. Yapılan incelemelerde Bursa’daki alanın denize sıfır konumda olması ve arazinin yakınında liman yer alması, liman sayesinde üretilecek araçların sevkiyatının deniz üzerinden rahatlıkla yapılması, Osmangazi Köprüsü’ne ve yan sanayiye yakınlığı Bursa’nın seçilmesinde önemli etkenler oldu.

Raporda şirket ortaklarının yatıracağı toplam sermayenin 2023 yılı itibariyle 500 milyon euro karşılığı olacağı ifade edildi. Projenin toplam bedeli proje hazırlık, ön mühendislik, izinler, inşaat, makine, elektrik, tesisat, ekipman, montaj, işletmeye alma, ürün geliştirme, pazarlama kalemleri dâhil olmak üzere 22 milyar lira olarak vurgulandı.

Proje ile 2032 yılına kadar, gayrisıhhi yurt içi hasılaya 50 milyar euro katkı sağlanması, cari açığın 7 milyar euro azaltılması, yan sanayi ile birlikte 20 bin ek istihdam oluşturulması bekleniyor.

2 Yorum

  1. bu veriler biraz hayal. hepsi, ilgili satışlar gerçekleşirse olacak şeyler. devlet hazinesine zarardan başka bir şey olmayacak gibi duruyor. türkiye halk arabası yapıp önce kendi ülkesinden kazanmalıydı. gidip lükse oynadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu