Audi’nin Taycan’ı: e-tron GT

Audi, yeni elektrikli spor otomobili e-tron GT'nin dünya prömiyerini online olarak gerçekleştirdi. Porsche Taycan ile ayrı annelerden kardeş olan e-tron GT, 0'dan 100 km/s'e 3.9 saniyede çıkıyor.

Alman premium otomobil üreticisi Audi, elektrikli modellerinin sayısını artırmaya devam ediyor. Alman üretici, Porsche Taycan’a alternatif olan yeni elektrikli modeli e-tron GT’yi tanıttı. Audi tanıtımda aracın daha da yüksek performanslı RS e-tron GT versiyonuna da yer verdi.

Audi’nin yeni elektrikli otomobili e-tron GT, 93.4 kWh’lık bir bataryaya ve 800-volt’luk bir elektrik altyapısına sahip. Ayrıca araç yüzde 5’ten yüzde 80 batarya doluluk oranına hızlı şarj ile sadece 23 dakikada ulaşabiliyor.

Her iki aksı üzerinde birer elektrik motoru bulunduran e-tron GT’nin baz versiyonu 476 beygir güç ile 630 Nm tork üretiyor. Aracın RS versiyonu ise 598 beygir güç ile 830 Nm tork değerleri sunuyor.

Ayrıca Audi e-tron SUV’sinde olduğu gibi e-tron GT’de de “overboost” denilen “ani yüksek güç” olarak tabir edebileceğimiz özellik bulunuyor. Bu özellik sayesinde aracın maksimum beygir gücü anlık olarak az önceki iki versiyon için 525 ve 640 beygir değerlerine yükselebiliyor.

Audi e-tron GT

2 farklı donanım paketiyle sunulacak olan e-tron GT’nin standart versiyonu, 0’dan 100 km/s’e sadece 3.9 saniye civarında çıkarken, maksimum ise 243 km/s hıza ulaşabiliyor. RS e-tron GT ise 3.1 saniyede 0-100 km/s ivmelenmesini tamamlarken, maksimum olarak da 248 km/s hız yapabiliyor. Porsche Taycan’ın tüm versiyonlarının hızlanmaları e-tron GT’den daha kısa süreye sahip. Taycan 4S 3.8 saniye, Turbo 3.0 saniye ve Turbo S ise 2.6 saniyede 0’dan 100 km/s’e ulaşıyor.

Standart e-tron GT’nin menzil değerinin 380 km civarında olacağını belirten Audi, aracın RS versiyonu için ise 370 km tahmini yapıyor. Tabii araçların bu menzil değerlerinin üstüne çıkabilmeleri de mümkün. Çünkü aynı durum Porsche Taycan 4S’te yaşanmıştı.

Audi RS e-tron GT

Taycan’da olduğu gibi e-tron GT’de de havalı bir süspansiyon sistemi yer alıyor. Audi, e-tron ve e-tron Sportback modellerinde sunduğu süspansiyon sisteminin yüzde 60 oranında daha gelişmişi olan bir süspansiyon sisteminin bu araçta yer aldığını belirtiyor. Bu sistem ile birlikte aracın yüksekliği 4.5 cm civarında değiştirilebiliyor. 4 tekere etki eden direksiyon sisteminin e-tron GT’de bir opsiyon, RS e-tron GT’de ise standart olarak sunuluyor.

Audi e-tron GT’nin iç mekanında; klima kontrolleri için büyükçe ekran yerine, standart kontroller tercih edilmiş. Aracın orta konsolunda 8.6 inç’lik bir multimedya ekranı, sürücünün hemen önünde ise 12.3 inç’lik dokunmatik bir dijital gösterge paneli yer alıyor.

RS e-tron GT’nin iç mekanındaki; spor koltuklar, bol miktarda karbonfiber döşeme, kırmızı dikişler, Alcantara kaplı ve altı düz olan direksiyon simidi gibi birçok şey dikkat çekiyor.

Aracın iç mekanının kısaca alışılagelmiş güncel lüks Audi modellerine çok yakın olduğunu ve fazlasıyla fonksiyonel göründüğüne değinmekte fayda var. Klima ekranının ufak tutulmasına ek olarak bir de vites kolunun farklı tasarlanması da dikkatlerden kaçmıyor.

Audi e-tron GT’nin dış tasarımı ise aracın genel gövde hatlarının Porsche Taycan’dan çok uzak olmadığını görülebiliyor. Aracın ön ve arka cephesi, geçmiş yıllardaki e-tron GT konseptine bir hayli benziyor. Standart olarak gelen 20 inç ve RS versiyonda opsiyon olarak alınabilen 21 inç jantlar da oldukça şık. Matrix LED far opsiyonu araçta yer alıyor.

Son olarak e-tron GT ve RS e-tron GT’lerin yaz aylarında dünya genelindeki Audi bayilerinde yerlerini almaları bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu