Otomobilde üretim %7,4 azalırken kamyonda %70, traktörde %54 arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD)'nin yayınladığı Kasım 2021 raporuna göre, 11 aylık dönemde otomobil üretimi, tedarik sorunu nedeniyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7 azaldı. Kamyon ve traktör üretiminde ise tam anlamıyla bir patlama yaşandı; kamyon üretimi yüzde 70, traktör üretimi yüzde 54 artış gösterdi.

Dünya kamuoyunda “çip krizi” olarak adlandırılan tedarik sorunu, Türkiye’de de otomobil üretimini önemli oranda etkiledi. Pandemi nedeniyle zaman zaman üretime ara verilen 2020 yılında Ocak-Kasım döneminde Türkiye’de toplam 762.743 adet otomobil üretilirken bu yılın aynı döneminde, bu kez çip tedariğindeki aksamalar nedeniyle toplam 706.265 otomobil üretilebildi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre; otomobilde yüzde 7,4 oranında üretim düşüşü görülürken ticari araç ve traktör üretiminde özellikle de kamyonda tam tersi bir durum yaşandı. Toplam ticari araç üretimi Ocak-Kasım 2021 döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14’lük bir artış gösterirken, kamyon üretiminde bu artış yüzde 70 gibi rekor bir orana ulaştı. Kasım ayındaki ağır sınıf kamyon üretimi ise bir önceki yılın Kasım ayının iki katını geçerek yüzde 105 artış kaydetti. Geçtiğimiz yıl ülkemizde, 11 ayda toplam 20.336 adet kamyon üretilirken, bu yılki üretim 34.523 adede ulaştı. Kamyon üretimindeki artışın özellikle son aylarda yoğunlaşması, Türkiye’nin tüm mallardaki ihracat artışına paralel seyrediyor.

Traktör üretiminde de benzer bir artış oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak-Kasım döneminde 33.120 adet traktör üretilen ülkemizde, bu yılın aynı döneminde yüzde 54’lük bir artışla traktör üretimi 50.876 adede çıktı.

OSD raporunda üretimin yanı sıra ihracat verileri de açıklandı. Buna göre; yılın ilk on bir ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 azalarak 1 milyon 144 bin 356 adet, otomobil üretimi yüzde 7,4 azalarak 706 bin 265 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 195 bin 232 adet oldu. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 63, ağır ticari araçlarda yüzde 63, traktörde yüzde 74 seviyesinde gerçekleşti.

Ticari araç üretimi yüzde 14, kamyon üretimi yüzde 70 arttı!

Ocak-Kasım döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 41 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 11 arttı. Ürün bazında bakıldığında ise kamyon üretimi yüzde 70, minibüs üretimi yüzde 7 oranında artış gösterirken, otobüs üretimi yüzde 31 oranında düşüş gösterdi. Yılın ilk on bir ayında, toplam ticari araç üretimi 438 bin 091 adet olarak gerçekleşti. Pazara dağılımında ise; Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 18, hafif ticari araç pazarı yüzde 13 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 57 artış gösterdi.

Toplam pazar yüzde 3 arttı

Yılın ilk on bir ayını kapsayan dönemde, toplam pazar geçen yıla göre yüzde 3 artarak 706 bin 166 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı yüzde 2 oranında azaldı ve 518 bin 294 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında Ocak-Kasım döneminde toplam pazar yüzde 1 ve hafif ticari araç pazarı yüzde 5 oranlarında azalırken, otomobil pazarı yüzde 0,2 ve ağır ticari araç pazarı da yüzde 3 oranlarında arttı. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 55 olarak gerçekleşti.

Otomotiv yine ihracatın lokomotifi oldu

Ocak-Kasım döneminde toplam otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 2 artarak 834 bin 594 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 6 oranında azalarak 507 bin 399 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Kasım döneminde toplam ihracattan aldığı yüzde 13’lük pay ile ilk sıradaki yerini korudu.

26,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti

Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 16, Euro bazında ise yüzde 12 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 26,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 1 artarak 8,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 3 azalarak 7 milyar Euro seviyesinde oldu. Yılın ilk on bir ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 10 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 27 oranında arttı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu