Stellantis Grand Cherokee fabrikasını kapatıyor!

FCA ve PSA gruplarının birleşmesinden ortaya çıkan Stellantis, Jeep Grand Cherokee'nin üretildiği Belvidere fabrikasını kapatıyor. ABD'nin Illinois eyaletinde bulunan fabrikada üretim 28 Şubat'ta tamamen durdurulacak.

Amerikan Chrysler-Jeep’in de sahibi olan Stellantis Grubu, Illinois eyaletinde bulunan, Grand Cherokee’nin üretildiği Belvidere fabrikasında üretimi tamamen durduruyor. 

CNBC’ye yapılan açıklamaya göre fabrika 28 Şubat’ta üretimi durduracak ve 1.200’den fazla çalışanın işine son verilecek.

Stellantis’ten yapılan açıklamada, sektörün devam eden COVID-19 salgını ve küresel mikroçip kıtlığı gibi çok sayıda faktörden olumsuz etkilendiği, bu nedenle üretim durdurma kararının “zor ama gerekli bir eylem” olduğu belirtildi. Ancak şirket, “en etkili zorluğun, otomotiv pazarının elektrifikasyonuyla ilgili artan maliyet olduğunu” söyledi.

28 Şubat’ta üretimin sona ermesiyle birlikte çalışanlar işten çıkarılacak. Şirket “Belvidere tesisini yeniden kullanmak için başka fırsatlar bulmaya çalışıyoruz” açıklaması da yaptı. Ancak tesisin üretime devam edip etmeyeceği ve yeniden üretime başlama tarihi konularında ne bir bilgi vermedi.

ABD Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW)’dan karara tepki geldi. UAW Başkanı Ray Curry, “1965’ten beri şirkete kar sağlayan bu fabrikayı atıl bırakma karı alan Stellantis’in büyük ölçüde yanlış yönlendirildiğine inanıyoruz” dedi. Curry, “Belvidere gibi fabrikalara yeni ürün tahsis edilmemesi kabul edilemez, bu karara karşı mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı.

UAW’nin mücadeleyi ne kadar ileri götüreceği belirsizliğini korurken, Jeep Cherokee satışlarının son birkaç yılda önemli ölçüde düştüğü görüldü. Şirket, 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nde 239.437 adet satarken, ertesi yıl satışlar 191.397 adete düştü. Koronavirüs pandemisi ve çip krizi etkisiyle 2021 satışları 89.126 adede kadar geriledi. 2022’nin 9 aylık döneminde ise yalnızca 30.852 adet Jeep satıldı.

Düşüşe rağmen, Jeep’ten Jim Morrison daha önce yeni nesil bir Cherokee’nin üzerinde çalıştıklarını ve her zamankinden daha büyük ve daha iyi bir Cherokee sunacaklarını öne sürmüş, ayrıca modelin elektrifikasyona dönüşümünü de ima etmişti. Ancak Morrison, aracın ne zaman geleceğini söylemeyi reddetmişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu