Toyota Kuzey Karolina’da 1,3 milyar dolarlık batarya fabrikası kuruyor

Japon otomotiv devi Toyota, elektrikli otomobil yatırımına hız verdi. ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde 1,29 milyar dolarlık yatırımla batarya fabrikası kurma kararı alan Toyota, 4 ayrı üretim hattında, yılda 800 bin araçlık pil paketi üretecek.

Hibrit teknolojisinin öncüsü olmasına rağmen uzun yıllar elektrikli otomobil üretimine direnen Toyota, geçtiğimiz günlerde %100 elektrikli ilk modeli bZ4X’i tanıtmış ve 2025 yılına kadar 7 elektrikli model piyasaya sürmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

İşte bu hedefe ulaşmak için gerekli olan batarya üretimi konusunda da Toyota önemli bir adım atıyor. Kuzey Amerika’da 15 fabrikası bulunan Toyota Grubu, elektrikli otomobil bataryası için de ABD’nin Kuzey Karolina eyaletini tercih etti. 1,29 milyar dolarlık yatırım kararı alan Toyota, başlangıç olarak dört üretim hattında yıllık toplam 800 bin araçlık pil paketi üretecek.

Greensboro kentinde kurulacak fabrika, “Toyota Battery Manufacturing, North Carolina” (TBMNC) olarak adlandırılacak. 2025’te üretime başlayacak olan dört üretim hattının her birinde yılda 200.000 elektrikli araca güç sağlayacak lityum iyon pil üretimi gerçekleşecek.

Fabrikayı süreç içinde altı hatta genişletmeyi planlayan Toyota, bu fabrikadan her yıl 1,2 milyon aracın ihtiyacı olan pili sağlamayı planlıyor. Ancak genişleme için herhangi bir tarih açıklamadı. Tesisin tam kapasite çalışması için 1.750 işçiye ihtiyaç duyması bekleniyor.

Toyota, daha önce 2030 yılına kadar ABD’de 3.4 milyar dolarlık otomobil pili geliştirme yatırımı yapacağını açıklamıştı. 1,29 milyar dolarlık bu tesis, açıklanan yatırımın ilk büyük adımı olarak değerlendiriliyor.

Toyota, yeni tesise güç sağlamak için yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanacağını açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu