VW’nin elektrikli Microbus’ü ID. Buzz gün ışığına çıktı

Volkswagen, yıllardır çeşitli görsellerini paylaştığı ama bir türlü hayata geçiremediği Microbus projesini nihayet elektrikli olarak satışa sunuyor. Model, elektrifikasyon stratejisine uygun olarak ID.BUZZ adını aldı.

ID. Buzz ve ID. Buzz Cargo ile Volkwagen binek ve ticari alana şık, tamamen elektrikli bir giriş yaptı. Böylece henüz elektrikli araçların konuşulmadığı yıllarda konsept olarak sahnelediği, ama bir türlü hayata geçirmediği ve gündemden de düşürmediği microbus projesini nihayet gerçeğe dönüştürüyor.

“Üretime yakın” konseptler olarak tanımlanan bu araçlar, ID’nin geri kalanınının altyapısını oluşturan VW’nin modüler MEB platformu üzerine inşa edildi. Bugün tanıtılan standart akslı model, 82 kWh pil ve binek versiyonu için beş koltuk ile bu yılın üçüncü çeyreğinde Avrupa’da satışa sunulacak. Buzz Cargo ise bir elektrikli panelvan olarak aynı özelliklere sahip.  ABD’li müşterilerin ID sürümleri için 2024’e kadar beklemeleri gerekecek. Yalnızca gelecek yıl tanıtılacak olan uzatılmış dingil mesafesi seçeneği sunulacak olan Buzz. Kargo versiyonunu Kuzey Amerika’da satmayı planlamıyor.

ID. Buzz binek versiyonu iç mekan

ID. Buzz, başlangıçta Avrupa’da beş koltuklu (iki sıra) bir konfigürasyonla sunulurken, VW, standart dingil mesafesine sahip altı koltuklu (üç sıra iki koltuklu) bir aracın daha sonraki bir tarihte piyasaya sürüleceğini açıkladı. Uzatılmış dingil mesafesi versiyonu gelecek yıl Avrupa’da satışa çıkacak ve 2/3/2 konfigürasyonlu yedi koltuklu olarak sunulacak. Cargo varyantı, bir sürücü koltuğu ve önde iki yolcu koltuğu veya bir sürücü bir yolcu olmak üzere iki koltuklu olarak sunuluyor.

ID. Buzz Cargo

Hem ID. Buzz hem de ID Buzz Cargo, 1,985 mm genişliğinde ve 4,712 mm uzunluğunda bir gövdeye sahip. VW’nin T6.1 Transporter’dan yaklaşık 192 mm daha kısa, ancak ID. Buzz’un 2.988 mm’lik aks mesafesi T6.1 ile aynı. ID. Buzz’ın yüksekliği yolcu versiyonu için 1937 mm, ama şasi farklılıkları nedeniyle kargo versiyonu 1 mm daha yüksek.

Volkswagen henüz ortalama bir sürüş menzili açıklamadı, ancak ilk Avrupa lansmanı için 82 kWh’lik bir pil (77 kWh net) içerecek. 310 Nm tork ve 201 hp (150 kW) güç sunan elektrik motor, gücü arka aksa aktarıyor, yani Buzz arkadan itişli bir mekaniğe sahip. Gelecek yıl farklı güç çıkışlarına sahip daha geniş bir pil seçeneği yelpazesi sunulacak, ancak VW henüz herhangi bir ayrıntı açıklamadı. Buzz’un 145 km/s azami hız yapabildiği açıklandı fakat, 0-100 km/s ivmelenmesi konusunda bir açıklama yapılmadı.

ID. Buzz Cargo versiyonu iç mekan

Avrupa modelleri, ID’ye yardımcı olacak bir özellik olan “çift yönlü şarj” özelliğinden yararlanabilecek. Bu sistemde Buzz, gücü dengeleyerek şebekeyi besliyor, ancak bu özelliğe sahip olabilmek için DC çift yönlü duvar kutusunun kurulumu gerekiyor. Elektrikli minibüsü geleneksel olarak şarj etmeye gelince, ID. Buzz, 11 kW’da AC veya 170 kW’da DC hızlı şarjı kullanabiliyor, hızlı şarj ile 30 dakikada yüzde 5 olan şarj seviyesi yüzde 80’e çıkıyor.

FOTO GALERİ👇

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu